3 meseszerű hely Magyarországon, ahova elbújhatsz a világ elől :)

 

 

Eleged van már a város zajából? Végre kicsit elbújnál a világ elől? Ha pontosan így érzel, akkor itt az idő! Kapcsold ki a telefonodat és irány a természet! 😉

Most csodásabbnál csodásabb magyarországi helyeket mutatunk be, ahol garantáltan kiszellőztetheted a fejed. 😉

 

A csodák birodalma a Bükkben: a Szalajka-völgy

Szilvásvárad Heves megye északi részén található, a Bükk oldalában. Egertől 30 kilométerre, Budapesttől pedig 160 kilométerre van ez a csodaszép pihenőhely.

Csobogó patakok, vízesések, vadregényes táj és még sorolhatnánk mindazt, amit a Szalajka-völgy, hazánk egyik legvarázslatosabb kirándulóhelye nyújt.

A Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, aminek szaporítása érdekében a patak medrét több helyen visszaduzzasztották, mesterséges neveldéket alakítottak ki.

A 4,2 km hosszú völgyben megcsodálhatjuk a festői szépségű Fátyol vízesést, a Szikla-forrást, az Istállós-kői ősember-barlangot. Megtekinthetjük az Erdészeti Múzeumot, az élővad bemutatót, a Pisztrángtenyészet tavait, a Szabadtéri Erdei Múzeumot, s pihenhetünk a gyönyörű Nagy-tó és Felső-tó partján vagy a Gloriette tisztáson.

 

 

A káprázatos smaragdzöld színű, jósvafői Tengerszem tó

Az Aggteleki Nemzeti Park területén, Jósvafő határában található Tengerszem-tó hazánk egyik legcsodálatosabb mesterséges tava. A smaragdzöld színű Tengerszem sűrű erdőben, egy szűk völgy alján fekszik.

Egykor malom működött itt, ma tökéletes célpontja egy könnyű erdei sétának, de remek pihenőhelye lehet egy komolyabb túrának is.

A látványra nehéz találni megfelelő szavakat: a tó kristálytiszta vizével, varázslatos környezetben, egészen káprázatos színével festői látványt nyújt.

A Tengerszem-tavat 1942-ben a Baradla-barlangból karsztforrásként kibukkanó Jósva-forrás felduzzasztásával hozták létre, áramtermelés céljából. Ez Magyarország legnagyobb vízhozamú hideg vizű forrása. Két ágból, másodpercenként 7-8000 liter vízzel táplálja a Jósva-patakot. Nyáron egészen kellemes a  10°C hőmérséklete.

 

 

A Szinva patak völgyének ékessége: Lillafüred

Ha tényleg egy kis mesefaluba szeretnél csöppenni, akkor itt a helyed! Lillafüred, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, a Szinva patak völgyében fekszik. Az ország egyik legjobb hegyvidéki üdülőterülete. A túrázáshegymászáskirándulás szerelemeseinek igazi paradicsom, de a vadászok is szívesen látogatnak el ide.

A hely egyik ékszerköve a neoreneszánsz Palotaszálló, ami az első világháború után 1927 és 1930 között épült, Lux Kálmán tervei alapján. A szálloda ötlete egyébként, Bethlen Andrástól származik, akit első látogatásakor elbűvölt a táj szépsége. Ha tovább megyünk, országunk legnagyobb esésű vízesésének látképe tárul elénk.

Télen, amikor befagy tényleg olyan a látvány, mintha csak a mesében lennénk. Ha egy kis izgalomra vágyunk, megnézhetjük a fokozottan védett Szent István-barlangot, ahol gyönyörű cseppkőképződményekben gyönyörködhetünk. A csendet, békességet szerető embernek a Hámori-tó festői környezetét nem szabad kihagyni. Itt nyáron csónakázásra is van lehetőség.

 

Forrás:
https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/itthon/a-csodak-birodalma-a-bukkben-a-szalajka-volgy/
https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/aggteleki-nemzeti-park/a-kaprazatos-smaragdzold-szinu-josvafoi-tengerszem-to/
https://www.bien.hu/meseszeru-helyek-magyarorszagon-ahova-elbujhatsz-vilag-elol/2/