Így fejleszti az utazás a személyiséget – Ezért is megéri felfedezni a világot!

 

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a világon az egyik legjobb dolog utazni, új kultúrákat felfedezni és kicsit elmenekülni a hétköznapi problémák elől. Az utazás során feltöltődünk energiával és sokkal jobban érezzük magunkat.

És hogy tovább biztassunk arra, hogy merj nekivágni a nagyvilágnak, cikkünkben felsoroljuk az utazás 6, tudományosan is bizonyított jótékony hatását!

 

1. Jobban bízunk másokban

Az Academy of Management Journal című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik hosszabb időt töltöttek külföldi országokban, sokkal jobban meg tudnak bízni másokban. Szakértők szerint minél több országot keresünk fel, annál inkább nő a bizalmunk mások iránt, mivel az utazások alatt új emberekkel, kultúrákkal ismerkedünk meg, új barátságokra is szert tehetünk, toleránsabbá válhatunk és így nőhet a bizalmunk embertársaink iránt.

2. Nyitottabbá válunk

Az utazásaink során új tapasztalatok érnek bennünket, amelyeket aztán a mindennapi életben is hasznosíthatunk. Ha új emberekkel találkozunk, kitágul a horizontunk, és ez arra késztet bennünket, hogy új dolgokat próbáljunk ki. Minél több országba tudunk eljutni, annál inkább kitágul előttünk a világ. Bővül ismeretanyagunk és ezáltal saját életünket is más fényben láthatjuk.

3. Megtanuljuk megoldani a problémáinkat

A Journal of Personality and Social Psychology által készített vizsgálatban német diákokat teszteltek és arra jöttek rá a kutatók, hogy azok a tanulók, akik már voltak külföldön vagy bizonyos ideig külföldön tanultak, 20 százalékkal jobban oldják meg az adott feladatokat.

 

 

4. Alázatosabbá válunk

Egy másik érdekes tanulmány arról számolt be, hogy azok a diákok, akik a külföldi ösztöndíj után hazatértek, sokkal szerényebbé váltak. A kutatók szerint mindennek az az oka, hogy a diákoknak így lehetőségük volt átértékelni az életüket és az eddig sikereiket.

5. Boldogabbá válunk

Bizonyított tény, hogy a nyaralásunk hosszától függetlenül csökken szervezetünkben a stresszhormon szint, ezáltal nagy általánosságban is sokkal kellemesebben érezzük magunkat.

6. Produktívabbá válunk

Egy amerikai tanulmány szerint azok a dolgozók, akik rendre kiveszik az éves szabadságukat és elutaznak egy időre, sokkal hatékonyabban dolgoznak, mint azok, akik a munkájukba temetkeznek egész évben.

 

 

Forrás:

https://www.femcafe.hu/cikkek/utazas/utazas-6-jotekony-hatasa-szemelyiseg?page=1

https://www.invia.hu/blog/utazni-tenyleg-jo-a-pszichologusok-szerint-is/